Culinaire fotografie

plusjes lichtblauw

Culinaire fotografie of foodfotografie is een vorm van fotografie waarin specifiek met etenswaren/voedsel wordt gewerkt. Het gaat erom een bepaald gerecht of een soort voedsel zo smaakvol mogelijk vast te leggen. Het beeld moet de kijker verleiden te gaan verlangen naar hetgeen is vastgelegd op de foto. De kijker komt eigenlijk in een andere emotie terecht. De sfeer, kleur, vorm, geur en smaak van het gerecht wordt geassocieerd met een positief gevoel. Men wil het proeven!

Het is niet eenvoudig een gerecht zo smaakvol mogelijk in beeld te brengen. Omdat het om verse producten gaat, bestaat de kans dat het er na verloop van tijd al niet meer zo lekker uitziet. Een goede voorbereiding is dus van essentieel belang. Met behulp van een “stand-in” wordt de lichtopstelling en de styling gecreëerd. Zodra het gerecht gereed is, kan er dan direct gestart worden met fotograferen.

Uiteraard zijn er heel veel “trucjes” om iets verser/mooier te laten lijken, maar ik vind dat hier grenzen aan zijn. Ik wil het gerecht na afloop nog gewoon kunnen eten. Ik gebruik dus geen motorolie als vervanger van stroop of roomijs gemaakt van aardappelpuree met kleurstof.  Het is vaak gewoon een goede afstemming met de chef en/of foodstylist om het gerecht op en top voor mijn lens te krijgen.

Culinaire fotografie is grofweg in te delen in 3 categorieën. Dit zijn sfeer, packshot en effect. Uiteraard zijn hier ook weer verschillende stijlen in te vinden. Denk hierbij aan romantisch, modern, dark-moody en bright. Maar er zijn er nog veel meer.

portfolio culinaire fotografie

sfeer

Wil je ook meer omzet genereren?

4 plusjes lichtblauw